21 september 2021  |   5710  |  2 minuten lezen

Investeringsaftrek voor je nieuwe website

Een goede website is erg belangrijk. Niet alleen als uithangbord of visitekaartje voor jouw bedrijf, maar ook voor het actief werven van nieuwe klanten. Hoewel een goede website zichzelf terugverdient, kan de investering in sommige gevallen behoorlijk oplopen. Gelukkig kun je via de fiscus een deel hiervan terug krijgen.

Lees verder

Iedere ondernemer weet het: Een website hoort erbij. Veel ondernemers zien echter op tegen de kosten en kiezen voor een alternatief, waarbij ze zelf (een deel van) het werk uitvoeren. Maar daarmee ben je niet persé goedkoper uit. Bovendien wordt de kwaliteit er ook niet beter op.

De fiscus ziet jouw website in veel gevallen als een investering. Hierdoor komt je website dus in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Net zoals apparatuur of een gereedschappen. En dát levert aardig wat voordeel op.

Afschrijving én extra aftrek

Je kunt de investering in een website altijd afschrijven in een periode van 5 jaar. En omdat de website – onder voorwaarden – als investering wordt gezien, kom je in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Wanneer is mijn website een investering?

Om een website (deels) als investering op te voeren en investeringsaftrek te krijgen, moet deze aan aantal eisen voldoen:

  • De website mag alleen in de jaarrekening opgenomen worden wanneer je aantoont dat de website toekomstige economische voordelen zal genereren, bijvoorbeeld door de mogelijkheid van het plaatsen van bestellingen. Bij een webshop is dit al snel het geval. Bij een website die alleen dient als visitekaartje met je contactgegevens, dan kan niet worden aangetoond dat er sprake is van toekomstige economische voordelen.
  • Je moet eigenaar zijn van de website na aanschaf. Dit betekent dat je de website niet mag huren of een periodiek bedrag moet betalen voor het “gebruiksrecht” van de website.
  • Het minimumbedrag van de investering is €450,- (2023)
  • Het minimale totaalbedrag van alle investeringen in hetzelfde jaar is €2601,- (2023)
  • Er moet 1 bedrag in het belastingjaar betaald zijn. Dit mag in deelfacturen.

Rekenvoorbeeld website als investering

Stel je laat een website bouwen van € 3.500,-. De investeringsaftrek is 28%. Je kunt op deze manier dus € 980,- extra aftrekken van je winst. Bij een belastingtarief van 37% scheelt je dat zo'n € 362,60. De eerste 10% van je website dus wordt door de fiscus betaald. Hierdoor is het al snel de moeite waard om je website als investering op te voeren.


Geen periodieke bedragen

Investeringsaftrek voor het maken van een website is niet mogelijk bij periodieke bedragen. Dat wil zeggen: maandelijkse afbetalingen voor een website. Als een website eenmalig wordt gekocht, heb je wel recht op investeringsaftrek. NVS Design werkt niet met maandelijkse afbetalingen, dus je hebt hier bij ons wel recht op.

Hosting en onderhoud

Andere investeringen in je website komen niet in aanmerking. Als je de website dus op een later moment nog laat aanpassen of bijschaven, heb je dus geen recht meer op deze fiscale voordelen. Ook hosting en onderhoud vallen hier bijvoorbeeld niet onder. Deze worden namelijk niet gezien als een investering in een website én dus heb je geen recht op investeringsaftrek.

Let op de uitzonderingen

De grens van € 450,- excl. btw geldt voor ondernemers die btw-plichtig zijn. Ben jij vrijgesteld van btw, dan geldt hetzelfde bedrag, maar dan inclusief btw. Als startende ondernemer hoef je niet altijd over vijf jaar af te schrijven. Dat kan gunstig zijn als je het eerste jaar bijvoorbeeld verlies maakt. Vraag altijd aan je adviseur wat in jouw situatie het beste is.

Wil je dit jaar nog investeren in een nieuwe website?

Wij zorgen voor een professionele website die actief voor extra omzet zorgt (economisch voordeel!).

Plan een afspraak

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?
 
HTML e-mailhandtekening installeren in Microsoft Outlook
maandag 05 juni 2023
12505

HTML e-mailhandtekening installeren in Microsoft Outlook

Narrowcasting oplossingen op maat
woensdag 11 augustus 2021
1496

Narrowcasting oplossingen op maat

Case: Verdrievoudiging van het aantal conversies voor Van der Straten Transport
donderdag 08 juli 2021
1426

Case: Verdrievoudiging van het aantal conversies voor Van der Straten Transport

logo referentie-100voetbal
logo referentie-johnvanpas
logo referentie-reallyit
logo referentie-robvanderplas
logo referentie-sanidirect
logo referentie-spuijbroek
logo referentie-vanderhoeven
logo referentie-vanderstraten