05 november 2021  |   575  |  4 minuten lezen

Website laten maken: wat kost dat eigenlijk?

Wat is in 2021/2022 de prijs voor een website laten maken? Er zijn webdesigners die met pakketprijzen, maatwerk prijzen of maandelijkse prijzen rekenen. Omdat de prijzen van websites erg verschillen, geven we wat meer duidelijkheid over de kosten. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Lees verder

“Wat kost een website”, is een veelgestelde vraag waarop gezocht wordt in Google. Blijkbaar vinden veel ondernemers het lastig in te schatten wat een website kost. De kosten voor een website hangen af van allerlei factoren. Dit maakt het moeilijk om één prijs te noemen. Wel zijn er een aantal verschillende manieren waarop je een website kunt laten maken, ieder met eigen voor- en nadelen.

Betaal een webdesigner niet in maandelijkse termijnen

Overal zie je webdesign bureaus waar je tegen een vast tarief per maand je website kunt laten maken. Op zich is hier niets mis mee, want op deze manier kun je laagdrempelig met een website starten.

Toch is het verstandig om je website niet tegen maandelijkse kosten te laten maken. Laat je namelijk zo'n website bouwen, dan krijg je vaak een voorgeprogrammeerde layout. Hierin plaatst de webdesigner jouw logo, kleuren, foto's en de teksten die je aanlevert. Zonder zich te verdiepen in je bedrijf, je doelgroep én de behoeftes van beiden. Maar op deze manier zal je website zichzelf natuurlijk nooit terug verdienen.

Kostenindicatie: € 10 - € 25 per maand

Voordelen van een website met maandelijkse betalingen

 • Je investering is laag
 • Je website staat snel online
 • Je hoeft er zelf weinig tijd en energie in te steken

Nadelen van een website met maandelijkse betalingen

 • Je hebt geen unieke website
 • Geen vrijheid: Je zit vast aan een (meerjarige) abonnementsvorm
 • Je huurt je website, dus de website is niet jouw eigendom
 • Geen mogelijkheid tot investeringsaftrek

Website voor een vaste prijs

Een website is een investering in je bedrijf, geen uitgave. Dat betekent dat je website een middel is om geld te verdienen voor je bedrijf. Veel webdesigners bieden pakketprijzen aan met vaste kosten voor het laten maken van een website.

Dit is een goede optie, omdat je nu weet waar je aan toe bent. Jij levert jouw logo, huisstijl, foto's en teksten aan en de webdesigner maakt hiermee een ontwerp op maat. Ook mag je er vanuit gaan dat je website voldoet aan alle technische eisen van een professionele website.

Kostenindicatie: € 500 - 2.500 éénmalig

Voordelen van een website met vaste pakketprijs

 • Je website staat vaak binnen een maand online
 • Je website heeft een ontwerp passend bij jouw huisstijl
 • Je betaalt éénmalig een bedrag (afgezien van onderhoud) > de website is dus jouw eigendom
 • Je website komt mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek

Nadelen van een website met vaste pakketprijs

 • Je opstartkosten zijn hoger dan bij het huren van een website
 • Een vaste prijs is vaak niet flexibel. Je zit vast aan een maximum aantal pagina's of bepaalde functionaliteiten
 • Er wordt geen rekening gehouden met het doel van je website en jouw doelgroep

Kies voor maatwerk als je wilt dat jouw website er écht toe doet

Het beste kies je voor een maatwerk website. Althans, als je wilt dat je website er écht toe doet. Je investering is hoger dan bij een pakketprijs, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Zo mag je bij maatwerk verwachten dat er onderzoek wordt gedaan naar jouw doelgroep en dat uitgebreid wordt besproken wat jij met je website wilt bereiken. Ook kun je rekenen op professioneel geschreven webteksten, die niet alleen commercieel zijn maar óók zorgen voor goede vindbaarheid in Google.

Wil je echt hoge ogen gooien met je website, dan kan maatwerk fotografie worden toegepast.

Kostenindicatie: € 1.250 - 5.000 éénmalig

Voordelen van een website met maatwerk

 • Je website heeft een uniek ontwerp passend bij jouw bedrijf
 • Je betaalt éénmalig een bedrag (afgezien van onderhoud) > de website is dus jouw eigendom
 • Je website komt mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek
 • Je website is een conversiekiller die zijn investering dubbel en dwars oplevert

Nadelen van een website met maatwerk

 • Je website staat niet snel online; het webbureau heeft hier al snel 2 tot 3 maanden voor nodig
 • Je opstartkosten zijn hoger dan bij het huren van een website of een website met een vaste pakketprijs
 • Je moet zelf actief meedenken tijden de bouw van je website. Je investeert dus ook tijd (al is dat eigenlijk een voordeel)

Betekent meer betalen ook meer kwaliteit?

Je zou denken: hoe meer ik betaal, hoe hoger de kwaliteit. Helaas gaat die vlieger niet op. Er zijn namelijk webbureaus die makkelijk 2.000 euro voor een website rekenen maar helemaal geen goede vindbare en veilige website bouwen.

Dit betekent dat ze niet alle onderdelen van het website bouwen beheren. Aan de andere kant kan deze webdesigner misschien best mooie websites bouwen, maar niet wanneer jouw doel een professionele website is die voor meer omzet moet zorgen.

Wil je een praktijkvoorbeeld? Een hard werkende ondernemer benaderde ons en liet een website zien die hij door iemand had laten ontwikkelen. De website was traag, niet goed vindbaar en had in 3 jaar tijd slechts één nieuwe lead opgeleverd. Bovendien was de website al 2x gehackt. Deze man had voor zijn website € 1.750 af moeten rekenen. Aan ons het verzoek of wij de website - alsjeblieft - konden beveiligen en een plan konden maken om beter vindbaar te worden. Zonde van de dubbele kosten.

Website kosten op de lange termijn

Welke van bovenstaande vormen je ook gebruikt, onthoudt dat een website nooit af is en de kosten ook doorlopen ná de aanschaf. Welke kosten dat zijn is afhankelijk van het succes dat je met je website wilt behalen.

Doorlopende kosten per maand

Webhosting en onderhoud   € 25,00
Google optimalisatie (SEO)   € 250,00
Google Ads (advertentiekosten per maand)   € 150,00

Niet al deze onderdelen zullen op jouw situatie van toepassing zijn. De kosten voor online marketing hangen af van je plannen. Houd er altijd rekening mee dat er ook een tijdsinspanning van je wordt gevraagd om de website actueel te houden. Jij bent tenslotte dé kenner bij uitstek in jouw vakgebied. Een webbureau zal jouw kennis dus nodig hebben om de website inhoudelijk te perfectioneren.

Geen vaste prijzen, maar maatwerk websites

In het verleden hebben wij wel met vaste pakketprijzen gewerkt. Dan merk je dat ondernemers op de kosten willen besparen en sneller kiezen voor een website die er gewoon mooi uitziet. Zonde, want juist alle extra's maken je website succesvol.

Om te voorkomen dat belangrijke onderdelen in een website traject worden overgeslagen, werken wij uitsluitend met maatwerk. En dat hoeft nog niet eens veel duurder te zijn dan aanbieders met pakketprijzen. Het belangrijkste is het maken van een goed plan. Bovendien maken we maatwerk ook altijd voor een vaste prijs die we vooraf samen afspreken.

Overigens bevat maatwerk ook altijd bepaalde voorgeprogrammeerde onderdelen, we vinden het wiel (gelukkig) niet steeds opnieuw uit. We zorgen er alleen voor dat we de juiste 'wielen' onder jouw auto zetten.

Wil je een website laten maken die er écht toe doet?

Wij zorgen voor een professionele website die actief voor extra omzet zorgt. Plan vandaag nog een vrijblijvend gesprek met Niels!

Plan een (bel)afspraak

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?
 
Investeringsaftrek voor je nieuwe website
dinsdag 21 september 2021
1516

Investeringsaftrek voor je nieuwe website

Narrowcasting oplossingen op maat
woensdag 11 augustus 2021
828

Narrowcasting oplossingen op maat

Case: Verdrievoudiging van het aantal conversies voor Van der Straten Transport
donderdag 08 juli 2021
828

Case: Verdrievoudiging van het aantal conversies voor Van der Straten Transport

logo referentie-100voetbal
logo referentie-johnvanpas
logo referentie-reallyit
logo referentie-robvanderplas
logo referentie-sanidirect
logo referentie-spuijbroek
logo referentie-vanderhoeven
logo referentie-vanderstraten